A lézeres látásjavítás folyamata

A lézeres látásjavítás ma már szinte rutin műtétnek számít, egyre többen vállalkoznak rá, hogy elfelejthessék szemüvegüket, kontaktlencséjüket, és segédeszköz nélkül tudjanak tisztán látni. Maga a lézeres szemműtét elvégzése csak egy apró részét teszi ki a teljes folyamatnak, lássuk, hogy miből áll a lézeres látásjavítás folyamata.

Az alkalmassági vizsgálat

A szemműtétet minden esetben megelőzi egy részletes alkalmassági vizsgálat. Az alkalmassági vizsgálatnak kettős feladata van. Az első, hogy megállapítsák, hogy a páciens egyáltalán alkalmas-e lézeres látásjavításra, és ha igen, akkor melyik típusú kezelés a javasolt számára. A másik feladat, hogy megállapítsák a páciens szemének fénytörési hibáit, valamint a kezelés várható eredményét.

Maga a vizsgálat általában 90-120 percig tart, teljesen fájdalommentes. Amire figyelni kell, hogy a vizsgálat előtt mellőzni kell a kontaktlencse viselését, ugyanis az megváltoztatja a szaruhártya alakját, és ezáltal torzítja a vizsgálati eredményeket.

A lézeres szemműtét

A következő lépcsőfok maga a kezelés. Ez általában 10-15 percet vesz igénybe, szintén teljesen fájdalommentes, köszönhetően a kezeléshez használt helyi érzéstelenítésnek. A szemműtéthez nem kell befeküdni, a műtét napján elég megérkezni, és a kezelés után néhány perc pihenő és papírmunka után haza is lehet menni. A kezelést követően azonnal érzékelni lehet a látás javulását, de a végleges állapot eléréséhez várni kell pár napot, hetet.

A szemműtét után

A páciensnek a műtét másnapján kontroll vizsgálatra kell visszamennie, majd a következő hónapokban néhányszor még visszavárja a klinika.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük