A lézeres látásjavítás mellékhatásai

A lézeres látásjavítás mellékhatásai

Egyre többen gondolkodnak azon hazánkban is, hogy látásproblémájukat szemműtét segítségével orvosolják. Mivel orvosi beavatkozásról van szó, ami ráadásul nem is olcsó, így legtöbben utánajárnak annak, hogy mivel is jár a kezelés konkrétan.

Mivel műtéti beavatkozásról van szó, így felléphetnek bizonyos mellékhatások, amiket nem árt előre tudni. Szerencsére a lézeres szemműtét a legbiztonságosabb kezelések közé tartozik, de azért természetesen nem lehet teljesen kizárni minden ilyen kockázatot, mellékhatást.

A szemműtét mellékhatásokat a kezelés típusa alapján lehet csoportosítani.

A LASIK típusú kezelések azok, melyek komoly mellékhatásokkal járhatnak, így nem is végez minden klinika ilyen kezelést.

A PRK kezelés a legrégebbi szemműtét módszer, de ma is teljesen biztonságos. Mellékhatásként viszont számolni kell azzal, hogy a PRK szemműtétet követő pár napon idegentest érzés fog jelentkezni, ennyi ideig tart ugyanis a szaruhártya újrahámosodása. Szintén ebben az időszakban fényérzékenység és homályos látás is jelentkezhet. PRK kezelés esetén azzal is számolni kell, hogy a végleges éles látás lassabban alakul ki, mint pl. a modernebb FEMTO kezelés esetén.

FEMTO kezelés után már maximális kényelemmel számolhatunk, nincs a PRK-t követő idegentest érzés sem, és a felépülés is jóval gyorsabb lesz. Szemszárazság léphet fel FEMTO kezelés után, de szerencsére műkönnyel ez könnyen orvosolható.

Bármelyik kezelést is választjuk, mindegyik teljesen fájdalommentes lesz, és rutinszerű beavatkozással kell számolnunk. A kötelező, alapos alkalmassági vizsgálatnak köszönhetően előre kiszűrhetők azok, akik nem alkalmasak a kezelésre, akik pedig alkalmasnak bizonyulnak, azoknál nagyon minimális esélye lesz csak komplikációnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük