Mire kell figyelni gluténmentes táplálkozásnál?

A lisztérzékenység komoly problémát okoz rengeteg ember számára, mivel figyelmen kívül hagyása komoly problémákkal járhat, ha pedig oda szeretnél figyelni arra, hogy a lisztérzékenységnek megfelelően táplálkozz, akkor az gluténmentes étkezést fog jelenteni, amit nem olyan egyszerű megvalósítani különös odafigyelés nélkül.

A lisztérzékenység panaszait csak akkor lehet teljes mértékben megszüntetni, ha egyáltalán nem fogyasztasz glutént. Szerencsére ma már szinte minden táplálékból kapható gluténmentes változat, azonban ezeket keresni kell, és gyakran többe kerülnek, mint a megszokott élelmiszerek, ételek.

A gluténmentes táplálkozásban a legnagyobb problémát a búzaliszt és a tészták jelenti, mivel ezek nagyon elterjedtek a mindennapi táplálkozásban, a lisztérzékenyek azonban egyáltalán nem fogyaszthatnak ezekből, mivel minden olyan élelmiszert kerülniük kell, amely akár nyomokban tartalmazhat glutént.

A gluténmentes táplálkozásnál arra is kell figyelni, hogy az ételek elkészítéséhez használt eszközök, gépek nem használhatók glutént tartalmazó élelmiszerek feldolgozására, ha biztosra akarsz menni.

Szerencsére azért egyre elterjedtebb a gluténmentes pékáruk forgalmazása, te szinte mindenből van már speciális, gluténmentes változat, pl. akár gluténmentes csokit is vásárolhatsz már.

A feldolgozatlan húsok gluténmentesek, ha feldolgozott termékeket vásárolnál, akkor viszont már oda kell figyelni. Nagy problémát jelentenek még az italok, ugyanis a malátából és a gabonából készülő italokat nem szabad fogyasztani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük