Mit csinál a vadkár szakértő?

Mit csinál a vadkár szakértő?

A vadkár szakértők szerepe a vadkárok rendezésénél jelentkezik, ugyanis a mezőgazdasággal foglalkozók és a vadgazdálkodással foglalkozók között rendszeresek a konfliktusok, nézeteltérések, melyeket egy harmadik fél, a vadkár szakértők szoktak feloldani.

Amikor a vadkár mértékének megállapításában a két fél nem jut dűlőre, akkor egy vadkár szakértőt rendelnek ki, aki felméri, megbecsüli a kárt.

A vadkár az a kár, amit az a kár, amit a vadállatok a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban, gyümölcsösökben okoznak, és meghaladja a 10%-ot. A vadkárt (a kár 90%-át) annak kell megtéríteni, aki a vadgazdálkodással az adott területen foglalkozik.

Amikor a földtulajdonos észreveszi a vadkárt, 15 napja van azt bejelenteni a vadgazdálkodó felé. Az első lépés ilyenkor mindig az, hogy a két fél megpróbál megegyezni az okozott kár mértékéről. Ha nem sikerül megegyezniük 5 napon belül, akkor a területi jegyzőhöz vagy bírósághoz lehet fordulni, akik igazságügyi vadár szakértőt jelölnek ki a kár megállapításának érdekében. A vadkár szakértő megfelelő képesítéssel tudással rendelkezik ahhoz, hogy felmérje a vadkárt.

Amíg korábban a kár megállapítása gyakran szubjektív módon történt, addig az új vadászati törvénynek köszönhetően a vadkár szakértők ma már egy mindenkire érvényes módszertan alapján végzik a kár felmérését, megállapítását, így biztosak lehetünk benne, hogy objektív módon kerül a kár megállapításra, ha vadkár szakértő bevonására van szükség a folyamatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük