Milyen típusú poroltók vannak?

Számtalan területen, helyen, helyzetben van szükség tűzoltó készülékre. A tűzoltó készülékek legnagyobb, legnépszerűbb csoportját a poroltók, porral oltók teszik ki.

A poroltók működésének lényege, hogy a poroltóban olyan ún. oltóport tárolnak, mely nyomás hatására irányíthatóan lövell ki a poroltóból, és alkalmas különböző típusú tüzek oltására. A por feladata, hogy megbontsa az égő lángot és beborítsák az égés centrumát, égést gátló réteget alkotva.

Munkaterületekre, munkahelyekre, veszélyes helyekre előírás a rendszeresen bevizsgált poroltó megléte. Az, hogy milyen poroltóra van szükség az adott helyen, függ a hely tulajdonságaitól, az éghető anyagoktól.

A poroltók típusai:

  • „A”: szilárd anyagok, fa, papír stb. oltására alkalmas poroltó
  • „B”: folyékony, hő hatására folyós anyagok oltása (benzin, olaj, festék stb.)
  • „C”: gázok, gáztüzek oltására alkalmas porral oltó (pl. PB gáz)
  • „D”: fémek égésekor fellépő tüzek oltása
  • „F”: sütésre, főzésre használt olajok, zsírok

A poroltókat úgy készítik, hogy egyszerre ne csak egy osztályt tűzeseteit lehessen velük meggátolni, hanem többet. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy 3 nagy csoport van porral oltókból: „BC poroltók”, „ABC poroltók” és „D poroltók”. Amikor porral oltót vásárolunk, ezeknek a jelöléseknek köszönhetően olyat tudunk beszerezni, amilyet megkövetel a terület, ahova vásároljuk. Mivel fel van tüntetve a poroltók tartályán, így már beszerzett poroltónál is ellenőrizni tudjuk, hogy megfelel-e éppen aktuális igényeinknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük